Werkwijze bij 5 dagen (met begeleiding)

p4260142

Dag 1

Met een groepje van zes gaan de leerlingen op allerlei manieren op zoek naar recepten uit een andere eetcultuur dan die van henzelf: in hun directe omgeving (via klasgenoten of buren) in kookboeken, kookprogramma’s of op internet.
Ook kunnen ze zich laten inspireren door lekkere gerechten die ze ooit gegeten hebben in het buitenland of in exotische restaurants.

maimonides-011

Ze krijgen vervolgens een rol als kok, vormgever of journalist.

Dag 2

De leerlingen krijgen speciale lessen zoals Migratie en culturen in Nederland, gezonde voeding, het gerecht als kunst en interviewtechnieken van hun docenten. Die lessen staan uitgewerkt in de docentenhandleiding.
De koks, vormgevers en journalisten krijgen een aantal gerichte opdrachten waar ze die dag verder mee aan de slag kunnen.

Dag 3

Koks, vormgevers en journalisten krijgen speciale workshops van docenten en eventuele gastdocenten. Ook die workshops zijn uitgewerkt in de docentenhandleiding. ’s Middags gaan de leerlingen in groepjes iemand uit hun cultuur interviewen.

Dag 4

Generale repetitie! De koks gaan hun gerecht koken, de vormgevers gaan het proces fotograferen en gaan de aankleding in de sfeer van het land vormgeven. De journalisten werken het interview uit en maken een verslag of powerpoint en zoeken muziek van het land. Dit is de dag dat alles bij elkaar moet komen: gerecht, vormgeving en informatie.

Dag 5 Eindwedstrijd op school

Alle leerlingen doen mee aan een eindwedstrijd op school waarbij ze de gerechten helemaal in de sfeer van het land presenteren aan een jury. De leerlingen ontvangen de jury, samengesteld uit leden van het docententeam, alsof zij te gast is in het gekozen land. De jury jureert vervolgens de onderdelen koken, vormgeven en informatie en kiest uiteindelijk de  winnaars.

p4060476

Extra optie Finale in een restaurant

Er kan voor gekozen worden om de zes beste  tijdens een finale in een chic restaurant hun presentatie aan een vakjury voor te leggen die de uiteindelijke winnaar kiest.