Vakoverstijgend

4-klein 

Vakoverstijgend projectonderwijs met inzet van vak- en gastdocenten:

 

  • In de biologieles wordt behandeld wat de noodzakelijke voedingsstoffen zijn en waar een gezonde maaltijd aan moet voldoen. Hoe bereken je calorieën? Hoeveel suiker zit er in frisdrank? Wat gebeurt er als je lichaam steeds teveel koolhydraten en vetten binnen krijgt? Hoe kun je van overgewicht af komen? Ook kan er geproefd worden. Wat is nou zoet, zuur, bitter of zout, waar liggen de smaakcentra?

  • Bij de vakken tekenen, handvaardigheid en/of techniek kunnen de leerlingen zich bezig houden met de totale presentatie van het recept: m.b.v. lino-snedes, tekeningen, collages, foto’s etc. Ook maken ze in deze lessen een ontwerp van het “kamertje” waarin ze hun gerecht presenteren. De tafelaankleding, de attributen, de totale inrichting moet de sfeer van het land waar hun recept vandaan komt uitademen.

  • Een professionele fotograaf kan uitgenodigd worden om te laten zien hoe je voedsel fotografeert.

  • In de ICT-les leren ze m.b.v. internet informatie opzoeken over andere culturen en eettradities. Of ze kunnen via internet op zoek gaan naar een exclusief recept of naar adressen van exotische winkeltjes en restaurants in hun stad. Ze kunnen hun informatie in een powerpoint presenteren of een speciale website maken. Ook leren ze hoe je met photoshop een recept mooi vormgeeft.

  • In de lessen geschiedenis, aardrijkskunde of maatschappijleer kunnen ze achtergronden bespreken van de migratie naar Nederland.

  • Bij het vak Nederlands leren ze hoe je een recept zo duidelijk mogelijk kunt beschrijven en hoe je je achtergrond informatie zo helder mogelijk op papier krijgt. Verder kan de docent nuttige tips geven bij de voorbereiding van interviews.

  • Bij sport krijgen de leerlingen informatie over gezondheid en bewegen. En verder kan er aandacht zijn voor sport en spel in andere culturen.

De volgende lessen zijn uitgewerkt in de docentenhandleiding:

  • Smaaklessen
  • Snijtechnieken
  • Garneren en versieren
  • Handige weetjes bij het koken uit natuur- en scheikunde
  • Glas en aardewerk beschilderen
  • Tafelkleed versieren
  • Gerechten fotograferen
  • Etiquette
  • Wereldmuziek
  • Gezonde voeding
  • Gerecht als kunst
  • Interviewtechnieken
  • Sport en spelletjes in verschillende culturen