Jongeren en ouderen

knutselen

Multi Culti Cooking met jongeren en ouderen

Multi Culti Cooking is uitgebreid naar basisscholen en ouderencentra.

Kookmiddag

Multi culti cooking met jongeren en ouderen: kinderen en ouderen (uit een ouderencentrum) werken samen aan een landthema uit een andere dan de eigen cultuur. Doel is dat (overwegend autochtone) ouderen op een aantrekkelijke manier (samen koken en vormgeven) uit hun isolement worden gehaald en in contact komen met kinderen uit de buurt (met een diverse etnische achtergrond). Ook voor die kinderen (en hun ouders) is dat goed. ‘Cultural understanding’ en ouderenactivering gaan hier hand in hand.

Leskoffertje

Op school krijgen kinderen eerst een speciale les Multi Culti Cooking. We hebben daarvoor een leskoffertje ontwikkeld. Het bevat de les en het benodigde materiaal. In deze les wordt de migratiegeschiedenis op een tijdbalk afgezet, in vogelvlucht de verschillende keukens in Nederland behandeld, gaan de leerlingen het tegen elkaar opnemen in het perfect tafel dekken, maken ze uitsteekpuzzeltjes van komkommer en wortel, waarna ze eindigen met een wedstrijdje pinda’s eten met chopsticks.

koffertjekoffertje-open


Koken en vormgeven

Daarna wordt een land gekozen: bijvoorbeeld, Italië, UK, Marokko, Syrië, China etc.
De kok die de kinderen en ouderen gaat begeleiden bij het koken komt uit een van de landen en stelt het menu samen en zorgt voor alle ingrediënten.
Kinderen (begeleid door vrijwilligers/ouders) en de ouderen gaan aan de slag in twee teams van zo’n 15 personen. We doen dit in de keuken en het restaurant van het ouderencentrum.
De teamleden krijgen vervolgens een rol als kok en vormgever. Per team hebben we plaats voor vijftien ouderen.

De ‘kokende’ kinderen en ouderen gaan een menu koken, onder leiding van de professionele kok en bijgestaan door enkele ouders (vrijwilligers).

De ‘vormgevende’ kinderen en ouderen gaan, onder leiding van een professionele kunstenaar, glas en aardewerk beschilderen, tafelkleden maken, en de ruimte aankleden in de sfeer van het gekozen land.

Diner

Daarna wordt het driegangen-diner helemaal in de sfeer van het land opgediend. De kinderen en de ouderen die gekookt hebben of vormgever waren, eten uiteraard zelf ook mee. We rekenen op totaal 60 personen.

Bekijk hier het leuke en enthousiasmerende filmpje!

Wilt u ook een kookmiddag organiseren op uw school?

Bent u een school of een ouderencentrum en wilt u ook een kookmiddag organiseren? Of wilt u op school de les geven en het koffertje kopen? Neemt u contact op met ons.

amvjfondshr1

Stichting Vredenburgh/Th. Spijkerstichting
August Fentener van Vlissingen Fonds
Fonds Sluyterman van Loo
Stichting RCOAK
Stichting HSHB